beneficiile masajului

Beneficiile oferite de masaj sunt nenumarate, atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic. Organismul unui bebelus care a beneficiat de masaj secretă o cantitate mai mare de hormoni ai fericirii (oxitocina), care conferă o stare de bine întregului corp, şi de hormon de creştere, contribuind la dezvoltarea fizică şi psihică armonioasă a copilului.

Din punct de vedere fizic, masajul stimulează circulatia sângelui şi întăreşte sistemul imunitar. Mai mult, câteva atingeri pe burtică ajuta la reglarea digestiei. Dincolo de acestea însă, masajul bebeluşului creeaza o legatură unica între părinte şi copil.

În cazul copiilor născuţi prematur, masajul este şi mai important, pentru că favorizează formarea legaturilor între neuroni, care pot suplini zonele cerebrale afectate de traumele produse din cauza naşterii înainte de termen. Tot cu ajutorul masajului este reglat tranzitul intestinal al prematurilor, ştiut fiind că aceştia sufera frecvent de constipaţie. De asemenea, masajul îi ajută pe bebeluşii născuţi prematur să respire mai uşor, mulţi dintre ei având dificultăţi în respiraţie, pentru că aparatul lor respirator nu este maturizat complet.

Masajul bebeluşului este foarte important în special în primul an deoarece se face transferul de la poziţia fetală-intrauterină la un mediu nou de viaţă extrem de interesant şi numai bun de explorat. Masajul îi invaţă pe copii să se bucure din plin de acest nou mediu de viaţă. Simţul tactil furnizează o mulţime de informaţii şi îi ajută să se dezvolte armonios.

Beneficiile masajului pot fi sumarizate astfel:

*        Ataşamentul dintre copil si părinte devine mai puternic
*        Relaxare atât pentru copil cât şi pentru părinte
*        Îl face pe copil să se simtă iubit
*        Calitatea somnului se îmbunătăţeşte
*        Copilul devine conştient de corpul său
*        Întăreşte sistemul imunitar
*        Îmbunătăţeşte circulatia sângelui
*        Îmbunătăţeşte starea pielii
*        Ajută sistemul digestiv
*        Oferă ajutor în cazul durerilor dentare
*        Îmbunătăţeşte sistemul respirator
*        Ajută părinţii să îşi cunoască mai bine copiii (nevoile şi dorinţele lor)
*        Ajută la întărirea încrederii în sine a copiilor şi a părinţilor
*        Stimulează apariţia oxitocinei sau "hormonul fericirii" în sânge (ajută la alinarea durerilor şi are un efect calmant asupra tuturor persoanelor)
*        Este o experienţă placută atât pentru copil cât şi pentru părinţi

Este incontestabil faptul că masajul este foarte benefic pentru bebeluşi. Şi nu este vorba doar de le crea senzaţii de plăcere, ci mai ales de a-i ajuta să se dezvolte atât din punct de vedere fizic cât şi psihic. Studii recente în domeniul îngrijirii bebeluşului şi copilului mic  demonstrează că obiceiurile sănătoase se dobândesc la o vârsta cât mai fragedă şi că aşa cum manâncă, cum doarme şi face baie, mişcarea trebuie să facă parte din rutina programului copilului tău!

created by WEBit.ro